Sector Service

The Courtrooms Student Living

The former Magistrates Court in the urban centre of Bristol was dubbed Bristol’s city centre biggest eyesore. AWW was appointed by Watkin Jones Group to provide a mixed use student living scheme on the brownfield site. The new building provides 348 new student bedrooms with a mix of grouped clusters and individual studios. The scheme also provides commercial/retail units at ground floor and public realm improvement.

The scheme elevations use a mixture of solid masonry and reflective lightweight materials to enhance the shape of the structure, blending into the area’s surrounding townscape and providing a striking and dynamic addition to the city centre, kick-starting the regeneration of a street with the greatest examples of architectural post-war monstrosities in Bristol. The project incorporated modular pod construction for the internal bedroom and wetroom areas. This method was advantageous to minimise waste, improve build quality and streamlined the demanding build programme.

The bespoke designed common room in a contemporary yet vintage style reflects the local area and features zones designed to meet your every need. From watching TV, to studying and socialising with your new friends. The adjustable lighting in each zone means you can party in one corner and curl up with a good book in the other. This space means you can live, study and relax all under one roof. Watkin Jones - Client

The site was the first to be regenerated as part of the 2006 approved council policy for wider investment and regeneration in the run-down Nelson Street area and AWW is proud to be part of the continuing development and regeneration of Bristol.

Project Specification

£14 million
Bristol
2010 - 2015
Philip Bevan

Sustainability Features

  • Green Roof