Sector Service

Project Breakdown

AWW worked with Linden Homes on the conversion of the existing Police Station building for residential use. The development converted the existing Police Station building, demolished the extension, and constructed a new building on the rear of the site to create a five storey, 46 residential apartment scheme.

Apartments share communal amenity space in a south-facing courtyard at ground level and underground parking, serviced by a car lift, in the basement.

The design approach was to retain the main block of the station, facing Battersea Bridge Road, which is understood to be candidate for inclusion in the Local Heritage List, creating high quality, modern, sustainable apartments throughout the proposed development.

Linden Homes has created a video showcasing the elegance of the new development.

Site Considerations

Care was taken to ensure an appropriate density for the development of the site, while remaining deferential to the historic portions of the Police Station to be retained. The massing ensured that the development was able to provide a good return of quality residential units, while remaining in proportion with its context. The addition of an extra storey to the existing Police Station brings the whole site closer to the scale of adjacent residential buildings and allows for the extension to be substantial without overpowering the retained traditional character of the site.

Sustainability Information

Building Re-use

building-re-use

Director’s Quote

“We are delighted with the highly positive community response. The committee praised the design and complimented the design team’s achievement in retaining this existing building in harmony with the new.”

Nicholas Mulholland

battersea police station site

Project Specification

£6 million
Battersea, London
2003 - 2016
Nicholas Mulholland
Hugo Stagg, Linden Homes