Sector Service

University of Bristol Beacon House

Working closely with the University of Bristol’s project team, AWW designed Beacon House to be a flagship flexible learning space to meet growing student demand. Previously vacant for three years, this landmark 1850s Grade II listed building in Clifton, Bristol has seen the redevelopment of the ground and first floors of the existing four storey building to create a new state-of-the-art study centre, café and forward facing reception.

Beacon House is a new focal point for the University in a high profile public location with a manned reception point providing access for students and the general public. The café provides a welcoming space for visitors and students to interact.

Sustainability

Beacon House has achieved a Royal Institution for Chartered Surveyors SKA rating of bronze, mainly by upgrading insulation, introducing double glazed windows, fitting energy efficient boilers and using LED lighting.

Director’s Quote

“The study spaces have been designed to provide a variety of different learning environments, from quiet study to bookable meeting rooms and social interactive areas.”

Philip Bevan

beacon-house-university-of-bristol-interior-design
The structure of the listed building has been difficult for us to work around, particularly where the reception and cafe are now sited. Despite these difficulties, we have managed to create a light, airy and welcoming space. Similarly, introducing services like air conditioning to meeting rooms and ventilation to spaces which will be used much more intensively by us than by Habitat has given rise to much thought about where to hide unsightly services so as not to impact the listed building. Patrick Finch - Client

Project Specification

£3 million
Bristol
2013 - 2016
Philip Bevan